Prestatieladder Socialer Ondernemen, 30+ ABW
Bureau Veritas, NEN-ISO-9001:2015, NEN-ISO-14001:2015
Echt leuke collega's, echt waar. We helpen elkaar allemaal en doen veel samen.
– Rukyie Yalcin - Dilek

Samenwerking Mabeon en Zozijn:
meer mogelijkheden voor cliënten en voor opdrachtgevers

Als je het Johan en Lisa zou vragen, is de samenwerking tussen Zozijn en Mabeon al een succes. Dankzij die samenwerking hebben Johan en Lisa een betaalde baan als schoonmaker bij Mabeon. Nu de twee organisaties de banden verder aanhalen, zullen ook opdrachtgevers profiteren. Een grote opdracht voor inpakwerk? Die voeren Mabeon en Zozijn graag samen uit.

Echt commercieel
Het enthousiasme van Henk Raben (bedrijfsleider) en Rob Migchelbrink (directeur) van Mabeon over hun bedrijf en de medewerkers werkt aanstekelijk. “We zijn een echt commercieel bedrijf”, legt Rob uit. “Een bedrijf waar 60% van de medewerkers gedeeltelijk arbeidsgeschikt is. 10 jaar geleden hadden we 10 mensen in dienst, nu 120. We betalen iedereen naar loonwaarde. Mensen die uit een achterstandspositie komen, draaien hier volledig mee en voelen zich weer gewaardeerd, want ze hebben een echte baan.”

Naar buiten
Henk en Rob zien overal mogelijkheden. “Ook als iemand maar voor 20 of 30 procent kan werken, vinden we iets passends. Het is altijd een individueel traject. Een van de medewerkers vond schoonmaken binnen niet prettig. Hij wilde naar buiten, meer vrijheid. Nu werkt hij als glazenwasser onder begeleiding van een vakman.”

Het juiste flesje
Sinds januari maakt Mabeon schoon in het regiokantoor en een aantal woningen van Zozijn in Doetinchem. Rob kijkt vooruit: “Het zou het mooi zijn als in de toekomst cliënten aan de slag gaan bij Mabeon en dan zelf schoonmaken bij Zozijn.” Dat begint nu in het klein op werkplek De Cirkel. Samen met Lies Venhorst, coördinerend ondersteuner bij Zozijn heeft Henk de eerste afspraken gemaakt: “Ze mogen onze spullen gebruiken, die staan er toch, dus waarom niet? We gaan instructies geven, welke kleur flesjes ze waarvoor moeten gebruiken.” Dat laatste vindt Lies belangrijk: ”Als cliënten hier al de werkwijze van Mabeon leren, kunnen ze er straks makkelijker aan het werk want we willen graag dat meer mensen net als Johan en Lisa die kans krijgen.” Door te werken aan eigen waarde en zelfstandigheid. Kunnen cliënten de volgende stap zetten op de participatieladder.

Spoed
Andersom helpt Zozijn de medewerkers van Mabeon met hun inpakwerk. “Grote spoed opdrachten waren een probleem voor ons”, bekent Henk. Bij De Cirkel draaien ze hun hand er niet voor om. “Wij hebben veel ervaring met inpakwerk” licht Lies toe, ”en door samen te werken kan Mabeon meer en grotere opdrachten aannemen. Zo helpen wel elkaar en daar hebben cliënten en opdrachtgevers profijt van. Door de samenwerking staan er weer mooie dingen te gebeuren!”


Samenwerking Mabeon en Zozijn in het kort


Mabeon is een bedrijf dat schoonmaak-, conciërge- en inpakwerkzaamheden verzorgt voor bedrijven en instellingen. Zozijn is een zorginstelling die mensen met een beperking ondersteunt bij wonen, werken en leren. De samenwerking bestaat uit:


  • Begeleiding naar (betaald) werk: cliënten van Zozijn en De Loopplank (www.zozijn.nl/deloopplank) die willen werken in de facilitaire dienstverlening, kunnen uitstromen naar Mabeon;

  • Schoonmaakwerk: Mabeon maakt bij Zozijn in Doetinchem schoon in het regiokantoor en in woningen. Cliënten van Zozijn De Cirkel gaan zelf ook schoonmaken en maken gebruik van de schoonmaakkar en spullen van Mabeon en krijgen instructies voor het gebruik;

  • Inpakwerk: Zozijn De Cirkel en Mabeon pakken grote inpak opdrachten samen op

  • Wassen: Zozijn De Cirkel gaat voor Mabeon een deel van de schoonmaakdoeken en -dweilen wassen


Websites: www.mabeon-achterhoek.nl en www.zozijn.nl/decirkel
Lisa Manis

Archief